Jump to content

Ce se întâmplă cu gaura neagră pe care specialiștii o studiază de ceva vreme


madalin.
 Share

Recommended Posts

Un lucru e cert, Universul e atât de mare și de plin de mistere, încât nici astronomii nu-și pot explica mereu anumite fenomene. Iar asta se întâmplă și în cazul găurii negre din centrul Căii Lactee care se numește Sagittarius A*.

Jh6g8ir.jpg

De ce a emis gaura neagră din centrul Universului o lumină atât de puternică
 

O echipă de cercetători care studiază gaura neagră din centrul Universului nostru, de peste 20 de ani, a observat cu ajutorul telescopului Keck II din Hawaii, o lumină infraroșie care a crescut în intensitate de 75 de ori, spre deosebire de cât ar fi crescut în mod normal.

Explicațiile pentru acest flash de lumină ar putea fi mai multe, iar experții nu sunt 100% siguri. Pe de o parte, ar putea fi vorba despre o stea care a trecut prin apropierea acesteia. O stea poate modifica felul în care gazul circulă într-o gaură neagră. O altă teorie o reprezintă existența G2, un nor de gaz care ar fi trecut prin apropierea Sagittarius A* în 2014. Flash-ul de lumină ar putea fi o reacție întârziată.

Cercetătorii încă încearcă să își dea seama care a fost cauza. Vor folosi și alte telescoape, Spitzer, Swift, Chandra sau ALMA, care monitorizează această gaură neagră pentru a ajunge la o concluzie.
 

Cum se formează găurile negre

În prezent se ştiu patru moduri diferite de formare a găurilor negre. Cea mai bine înţeleasă este cea a colapsului stelar, care spune că o stea suficient de mare va forma o gaură neagră după ce fuziunea sa nucleară se va opri, deoarece a fuzionat tot ce se putea.

Când presiunea generată de fuziune se opreşte, materia începe să cadă spre propriul său centru gravitaţional, devenind din ce în ce mai dens.

În cele din urmă devine atât de densă, încât nimic nu mai poate depăşi atracţia gravitaţională de pe suprafaţa stelelor: din acest moment putem vorbi despre o nouă gaura neagră creată.

sursa : realitatea.net


 

  • Like 2
  • Thanks 1

eBbggye.gif

𝖎𝖓𝖘𝖙𝖆𝖌𝖗𝖆𝖒 : 𝖒𝖆𝖉𝖆𝖑𝖎𝖓.𝖏𝖕𝖌

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...